През последните 7 години светът направи две огромни стъпки към по-добро

...
През последните 7 години светът направи две огромни стъпки към по-добро
Коментари Харесай

Две стъпки напред, една назад. Как Путин пречи на борбата с глобалното затопляне

През последните 7 години светът направи две големи стъпки към по-добро бъдеще: призна, че световното стопляне е породено от индивида, и се съгласи да ограничи излъчванията, с цел да избегне злополуката. Последните седем години са били и най-горещите в историята, а сегашната осма може би ще продължи традицията.

На този декор съвсем всички страни в света се събраха в Египет на годишната среща на върха на Организация на обединените нации за климата, с цел да създадат равносметка и да решат дали да ускорят дейностите. Още преди цялостното разкриване на конференцията КОП27 в понеделник беше ясно, че резултатите са разочароващи и че миналата година е отдалечила човечеството от задачата да резервира планетата годна за живот.

Вината за това е, първо, в постковидната икономическа рецесия в света и, второ, в съветския президент Владимир Путин, който стартира енергийна война против Европа и същинска война против Украйна, със завладяване на територии и десетки хиляди жертви.

" Срещата на върха се организира след година, белязана от ужасни наводнения, невиждани горещини, тежка суша и мощни урагани - ясни доказателства за изключителна обстановка, обвързвана с климата ", признават уредниците на срещата. - В същото време милиони хора по света страдат от енергийната и продоволствена рецесии, дефицит на вода и понижаване на действителните приходи ".

 Снимка: Getty Images

" Всички тези проблеми се изострят от тежките геополитически спорове. В тази сложна обстановка някои страни стопираха или даже обърнаха в противоположна посока битката с изменението на климата и изгарят изкопаеми горива с удвоена сила ", се споделя в предварителното послание преди конференцията КОП27.

Затопляне с " пагубна скорост "

От досегашните 26 срещи на върха на Организация на обединените нации по въпросите на климата единствено една е влезнала в историята - тази в Париж през 2015 година, на която светът се съгласи да се опита да задържи стоплянето на планетата в границите на 1,5 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалните равнища и никога да не допусне стопляне от 2°C, с евентуални пагубни последствия: естествени катаклизми с нова мощ, всеобща миграция и беднотия.

 Снимка: Getty Images

Парижкото съглашение предвиждаше постигането на нулеви излъчвания до 2050 година, само че не наложи съответни цели или задължения на никого - то е непринудено. И макар че предходната година учените предизвестиха, че задачата няма да бъде реализирана със сегашните темпове, до момента нищо не се е трансформирало.

От 194-те страни, подписали Парижкото съглашение, през миналата година единствено 24 показаха обновени проекти. Сред тях не са нито Съединени американски щати и Китай - първата и втората по величина стопански системи в света и два от най-големите замърсители - нито други индустриални страни.

Освен това, заради енергийната рецесия, зелената енергийна гражданска война се наложи да бъде спряна. Под разнообразни предлози Кремъл понижи доставките на чист газ за Европейски Съюз и европейците трябваше да възобновят работата на " мръсните " електроцентрали на въглища.

Организация на обединените нации предвижда стопляне от 2,5 до 2,9 градуса по Целзий до края на века, в случай че всички страни изпълнят отговорностите си за понижаване на излъчванията, само че не спазят спомагателните си задължения и не покачат личните си цели.

Тази година се трансформира в следващата хроника на апокалипсиса: горещина, суша, урагани, пожари и наводнения донесоха гибел, опустошения, загуби и премеждия на милиони хора по света - от Китай до Европа и Съединени американски щати.

" Глобалното стопляне продължава ", заключава Световната метеорологична организация в отчет за положението на планетата, оповестен в неделя. - Само с помощта на тройната Ла Ниня (явление, при което температурите в Тихия океан се понижават) 2022 година евентуално ще бъде " единствено " петата или шестата най-гореща година в историята. Дългосрочната наклонност обаче остава непроменена и следващата рекордно гореща година е единствено въпрос на време. "

 Снимка: Getty Images

" Нещата се трансформират с пагубна скорост ", разяснява генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш в послание към КОП27 в неделя. " Жегата става все по-интензивна и убийствена с всяка последваща вълна. Нивото на океаните се повишава два пъти по-бързо, в сравнение с през 90-те години на предишния век, което заплашва милиарди хора на островите и в крайбрежните региони. Ледниците се топят с рекордна скорост, което заплашва водоснабдяването на цели континенти ", сподели той.

Всички схващат, че би трябвало да се направи нещо, само че какво тъкмо могат да показват Джо Байдън, Еманюел Макрон, Риши Сунак и други водачи на откриващата среща на върха, с изключение на остарели обещания в нова опаковка?

Путин обърка картите

Миналогодишната среща на върха КОП26 в Глазгоу ясно сподели, че битката с световното стопляне има два казуса: енергийната рецесия, която осуетява графика за преход към " зелена " енергетика, и нежеланието на богатите страни да компенсират бедните за отказването им от изкопаемите източници на сила.

И двата казуса освен че не са изчезнали, само че и се изострят от решението на съветския президент Владимир Путин да изпрати войски против Украйна.

Първо, невижданите от Втората международна война насам наказания за експанзия в Европа и газовата война с Европейски Съюз, която Кремъл стартира преди този момент, доведоха до нееднократен растеж на цените на газа, възраждането на въглищата и неодобрение измежду популацията. Хората и без рецесията не бяха подготвени да трансформират метода си на живот, с цел да спасят планетата.

 Снимка: Getty Images

Според изследване, поръчано това лято от клуба на богатите страни Организацията за икономическо сътрудничество и раз, близо 90% от хората в десетина развити страни не отхвърлят световното стопляне, имат вяра на заключенията на учените, че то е породено от индивида, и схващат, че то заплашва живота на Земята.

Но по-малко от 40% имат вяра, че е допустимо да се обезвреждат излъчванията до края на века, без да се утежни качеството на живот, а единствено 34-37% са подготвени да карат по-малко колите си или да понижат отоплението и климатизацията в името на общото богатство.

Вторият проблем е доверието сред богатите и бедните. Той съществува, откогато светът се загрижи за климатичните промени.

Индустриално развитите страни предложиха всички да понижат нездравословните излъчвания, само че тези, които занапред са почнали да забогатяват, дадоха отговор, че това не е заслужено, защото парниковите газове, насъбрани в атмосферата, са резултат от индустриалната гражданска война на Запад, с помощта на която той е забогатял. Сега на разрастващите се страни би трябвало да се даде опция да изградят индустрията си и да настигнат Запада по остарелия метод с изкопаемите горива - или да накарат Запада да заплати за новите " зелени " технологии.

За да се оправят с казуса, богатите страни дадоха обещание да дават 100 милиарда $ годишно на разрастващите се стопански системи, с цел да компенсират загубите от скъпоструващото понижаване на излъчванията.

Те не съблюдаваха обещанието си. В резултат на това предходната година в Глазгоу разрастващите се страни, представлявани от Индия, желаеха заплащанията да бъдат увеличени до 1 трилион $ годишно. Дискусията се оказа в задънена улица и до последния миг изглеждаше, че няма да се реализира прогрес и по време на КОП27 в Египет.

В нощта преди формалното разкриване на срещата на върха вярата беше непокътната: за първи път в историята на сходни срещи в дневния ред беше включена тематиката за обезщетенията.

 Снимка: Getty Images

Но надали приказките ще решат дълбинните различия и рецесии, които пречат на сегашните генерации да се откъснат от непосредствените паники и да се заемат съществено с решаването на проблемите на бъдещите генерации.

Доверието сред богатите и бедните страни беше подкопано от войната на Русия против Украйна, която изостри опълчването сред Съединени американски щати и Китай - двата съществени източника на нездравословни излъчвания. Същата война сложи разрастващите се страни пред продоволствена и енергийна рецесия, като последната засегна и развитите страни в Европа.

Но КОП27 към момента има шанса да подсети на света, че опасността от нуклеарен апокалипсис от устата на Путин не анулира сложната и скъпоструваща нужда да се помни опасността от климатичен апокалипсис, зад която не стои войнствената изразителност на един автократ, а резултатите от 14 хиляди научни писания за едно десетилетие, под които са се подписали 195 страни, в това число Русия.

Превод: Денис Коробко/Dir.bg
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР